Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Περί των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας


Χθες έκλεισε η πρώτη ψηφοφορία του blog. Το ίδιο το ερώτημα θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς πώς δεν «στέκει». «Ποιος είναι ο ισχυρότερος σκακιστής στην ιστορία;». Έλα ντε…
Προφανώς το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί στα σοβαρά, πόσο μάλλον μέσα από μερικές επιλογές ονομάτων σε ένα poll ενός blog.
Με ποια κριτήρια θα συγκρίνει κάποιος τον Μόρφυ πχ με τον Φίσερ; Τον Στάινιτς με τον Κασπάροβ; Όλοι ξέρουμε ότι οι ισχυροί παίχτες κάθε εποχής, είχαν στο οπλοστάσιο τους την ήδη συσσωρευμένη γνώση των προηγούμενων γενεών και είναι απολύτως φυσικό να μην μπορεί να συγκριθεί ένας μετρ του προπερασμένου αιώνα με έναν εκ των κορυφαίων παιχτών της σοβιετικής σχολής για παράδειγμα. Επομένως το ερώτημα το ίδιο είναι προβληματικό. Ίσως θα έπρεπε να διατυπωθεί ως εξής: «Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σκακιστής όλων των εποχών». Τότε όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει poll, καθώς αν υπήρχε τέτοιο θα έπρεπε να έχει καμιά 300αριά ονόματα και βάλε. Ξέρω ήδη πολλούς των οποίων αγαπημένος σκακιστής είναι ο Φρανκ Μάρσαλ, ο Χάρι Νέλσον Πίλσμπερι, ο Μιχαήλ Ιβάνοβιτς Τσιγκόριν ή ο Βασίλι Ιβαντσούκ και γιατί όχι άλλωστε. Επομένως ένα τέτοιο ερώτημα δεν θα είχε και πολύ νόημα, από την στιγμή που δεν θα περιόριζε – βάση μιας έστω και αίολης λογικής- τα ονόματα σε καμιά 20αριά το πολύ.
Ίσως μια άλλη μορφή του ερωτήματος να ήταν: «Ποιος ήταν ο πιο ολοκληρωμένος σκακιστής στην ιστορία». Αυτό όμως θα απέκλειε τους πριν το 1950 – τουλάχιστον – κορυφαίους παίχτες.
Ένα εύλογο ερώτημα θα ήταν: «Και γιατί να υπάρξει ντε και καλά ένα τέτοιο poll;».
Σωστό είναι αυτό, αλλά έλα που εμένα κάτι τέτοιες κουβέντες μ’ αρέσουν. Κι όσο κι αν δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο σοβαρό συμπέρασμα όσον αφορά το ερώτημα αυτό καθ’ αυτό, νομίζω πως μπορούν να βγουν κάποια επιμέρους ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η ψηφοφορία, λοιπόν, τελείωσε με ισοβαθμία στην πρώτη θέση μεταξύ του Γκάρι Κασπάροβ και του Μίσα Ταλ, ενώ ισόβαθμοι ακολουθούν ο Μπόμπι Φίσερ και ο Ανατόλι Κάρποβ.
Ας δούμε λίγο αυτά τα αποτελέσματα. Του Κασπάροβ θα έλεγα πως είναι το πιο αναμενόμενο.  Νομίζω ότι το να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Γκάρι υπήρξε ο πιο ολοκληρωμένος σκακιστής είναι μια λογική θέση. Είναι ίσως ο τελευταίος μεγάλος της σοβιετικής σχολής. Η κυριαρχία του ξεκινάει στην δύση της και τελειώνει ότι πια έχουμε μπει για τα καλά στην «μετασοβιετική» ή σύγχρονη – όπως θέλετε πείτε το- εποχή του παιχνιδιού. Το παιχνίδι του Κασπάροβ συμπύκνωνε μέσα του σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη την προγενέστερη εμπειρία.
Ο Ταλ όμως; Γιατί να ισοβαθμεί στην 1η θέση ο όγδοος παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος μάλιστα έμεινε στο θρόνο για μονάχα ένα έτος, με τον δέκατο τρίτο ομόλογο του, ο οποίος υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής για 15 συνεχόμενα έτη;
Γιατί αυτός ο «νεορομαντικός» μας γοητεύει τόσο; Γιατί, πέρα από την προσωπική προτίμηση που μπορεί να έχει κάποιος στο παιχνίδι του ή στην προσωπικότητα του, θεωρεί ότι το να τον ψηφίσει ως κορυφαίο σκακιστή είναι κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με την λογική και την αντικειμενικότητα; Γιατί πχ αυτό δεν συμβαίνει με τον Σμύσλοβ ή τον Πετροσιάν ή γιατί δεν συμβαίνει με τον Ρουμπινστάιν ή τον Αλιέχιν;
Μόνο και μόνο επειδή ο Ταλ έκανε εντυπωσιακές θυσίες;
Δεν νομίζω ότι είναι αυτό. Πιστεύω ότι είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Ίσως η άποψη μου θεωρηθεί κάπως ακραία ή αυθαίρετη, αλλά πιστεύω ότι όλοι –συνειδητά ή υποσεινήδητα- ξέρουμε ότι ο Ταλ έσωσε το σκάκι – τουλάχιστον το κομμάτι του εκείνο που θα χαρακτηρίζαμε «παιχνίδι». Με λίγα λόγια, την εποχή που ο Μποτβίνικ (και δεν έχω καμιά διάθεση να μειώσω την δική του μεγάλη προσφορά) έκανε την μεγάλη απόπειρα να «στεγνώσει» το παιχνίδι προωθώντας και σε μεγάλο βαθμό επιβάλλοντας την επιστημονική θεώρηση ως το μόνο δρόμο και τρόπο που έπρεπε να ακολουθήσει και να παίζεται το σκάκι, ο Ταλ του πέταξε στο πρόσωπο μια μεγάλη αλήθεια, που αυτός ο ίδιος ο μεγάλος αναζητητής της «αλήθειας σε κάθε θέση» είχε αγνοήσει. Ότι το σκάκι είναι πρώτα απ’ όλα παιχνίδι. Ότι χωρίς την φαντασία – όπως σωστά είχε αναφέρει ο Τσβάιχ – δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ότι εν τέλει, αν ντε και καλά θα πρέπει να του δώσουμε έναν άλλο χαρακτηρισμό και δεν μας φτάνει να το πούμε απλά παιχνίδι, το να το ονομάσουμε τέχνη θα ταίριαζε ίσως καλύτερα από την βαρύγδουπη βάπτιση του σε «επιστήμη».
Ο Ταλ υπήρξε η αναρχική πινελιά πάνω στην επιβολή της μονολιθικότητας του «επιστημονικού σοσιαλισμού» στο σκάκι. Υπήρξε η πνοή ζωής που ακριβώς δικαιώνοντας την ύπαρξη της, αρνήθηκε την τυποποίηση και τη φόρμα. Έδειξε ότι αυτή ακριβώς η ορμή για αυτόνομη ύπαρξη είναι που μπορεί – έστω και προσωρινά – να ανατρέψει τον εκ των άνω επιβαλλόμενο κανόνα. Ότι εν τέλει η «ομορφιά» μπορεί – έστω και προσωρινά- να νικήσει την από τα πάνω επιβαλλόμενη «αλήθεια». Ο Ταλ υπήρξε ουσιαστικά μια υπόσχεση, μια δυνατότητα ανατροπής. Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μποτβίνικ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ύπαρξης του και του χρόνου του στην προσπάθεια εξέλιξης ενός σκακιστικού προγράμματος για υπολογιστές. Το να νικηθεί η σκέψη του Ταλ από ένα μηχάνημα που δεν κάνει λάθος, δεν ήταν μόνο μια προσωπική ρεβάνς για τον "πατριάρχη". Συνειδητά ή υποσυνείδητα (δεν έχει σημασία) νομίζω είχε αντιληφθεί τον γενικότερο "κίνδυνο" που έκλεινε μέσα του το "φαινόμενο" του Λετονού.
Στην 3η θέση ισοβαθμούν οι δύο του «τελικού που δεν έγινε ποτέ». Νομίζω πώς και αυτό είναι ένα λογικό αποτέλεσμα. Ο Φίσερ με το απίστευτο σκάκι που έπαιξε ειδικά την διετία 1970-72, εκθρονίζοντας μάλιστα τους Σοβιετικούς, όντας ο ίδιος μόνος του, χωρίς μια σχολή από πίσω του, είχε και θα έχει για πάντα τους δικούς του φανατικούς οπαδούς. Υπήρξε – με βάση αυτά που είπαμε παραπάνω για τον Ταλ- ο Φίσερ μια ανατροπή; Ίσως και πάλι να προκαλώ, αλλά κατά την γνώμη μου όχι! Εκθρόνισε την σοβιετική σχολή, παίζοντας το σκάκι της, λογικό σκάκι, μόνο που επειδή ήταν απέξω, είχε την δυνατότητα να παρακολουθεί τα όσα γίνονταν στους κόλπους της, χωρίς την ίδια ώρα να είναι μέρος του «κλειστού κυκλώματος» της και έτσι μπόρεσε να αποφύγει της αντιφάσεις της, κερδίζοντας από τις κατακτήσεις της. Φορέας ανατροπής των παραδεδεγμένων όμως – σε καθαρά σκακιστικό επίπεδο- δεν υπήρξε. Εκτός σκακιέρας, είναι ένα άλλο ζήτημα, που σηκώνει πολύ κουβέντα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι αν ο Φίσερ ήταν σοβιετικός, θα ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Μποτβίνικ (επαναλαμβάνω, όσο αφορά το σκακιστικό καθαρά κομμάτι και όχι την γενικότερη συμπεριφορά του).
Ο Ανατόλι Κάρποβ υπήρξε ίσως ο σκακιστής με την βαθύτερη στρατηγική κατανόηση του παιχνιδιού και δικαίως θα μνημονεύεται ως ένας από τους κορυφαίους παίχτες όλων των εποχών. Η ήττα του από τον Κασπάροβ έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Από τα εντελώς αντίθετα στυλ παιχνιδιού αυτών των δύο, την αργοπορημένη αντίδραση του Κάρποβ να προσαρμοστεί απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο,  την διαφορά ηλικίας ως και το λάθος του – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κασπάροβ- να «προσθέσει το φάντασμα του Φίσερ στο στρατόπεδο των αντιπάλων του» σε εκείνον τον μαραθώνιο τελικό που δεν …τελείωσε ποτέ.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης οι δύο ψήφοι του Πολ Μόρφι, καθώς και οι 5 για τον Καπαμπλάνκα που τον τοποθετούν στην κορυφή των υπολοίπων – αν εξαιρεθούν οι 4 πρώτοι.

Κάθε σχόλιο και κάθε αντίρρηση είναι ευπρόσδεκτα. Έτσι κι αλλιώς θα είναι χαρά μου να κάνουμε κουβέντα. Επίσης περιμένω προτάσεις για επόμενες ψηφοφορίες (έχω κατά νου το «Ισχυρότερος παίχτης που δεν έγινε ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής», αλλά καλό θα ήταν να πέσουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι). 





Πολ Μόρφυ
  2 (2%)
Άντολφ Άντερσεν
  0 (0%)
Βίλελμ Στάινιτς
  1 (1%)
Εμμάνουελ Λάσκερ
  1 (1%)
Ακίμπα Ρουμπινστάιν
  1 (1%)
Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα
  5 (6%)
Αλεξάντερ Αλιέχιν
  2 (2%)
Πολ Κέρες
  0 (0%)
Μιχαήλ Μποτβίνικ
  1 (1%)
Βασίλι Σμύσλοβ
  0 (0%)
Μιχαήλ Ταλ
  19 (22%)
Τίγκραν Πετροσιάν
  1 (1%)
Μπόρις Σπάσκι
  0 (0%)
Βίκτορ Κορτσνόι
  1 (1%)
Μπόμπι Φίσερ
  15 (18%)
Ανατόλι Κάρποβ
  15 (18%)
Γκάρι Κασπάροβ
  19 (22%)
Βλάντιμιρ Κράμνικ
  0 (0%)
Βίσι Ανάντ
  0 (0%)
Μάγκνους Κάρλσεν
  0 (0%)


10 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό ιστολόγιο. Απίθανο είναι. Το "ισχυρότερος παίκτης που δεν έγινε παγκ. πρωταθλητής" νομίζω είναι μια έξυπνη ψηφοφορία για το μέλλον:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γάτε σε ευχαριστώ πολύ! Το να γράφει αυτά τα λόγια ο διαχειριστής του καλύτερου σκακιστικού blog της χώρας σημαίνει για μας πάρα πολλά.
    Με την ευκαιρία θα ήθελα να σου απευθύνω μια ερώτηση τεχνικού περιεχομένου, μιας και η μαζετοσύνη μου δεν περιορίζεται μονάχα στο σκάκι, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, της τεχνολογίας υπολογιστών μη εξαιρουμένης.
    Το να σχολιάσει κάποιος στο μπλογκ, ακόμα κι αν έχει λογαριασμό, αποτελεί μια μικρή περιπέτεια. Πώς μπορώ να αφαιρέσω τις λεκτικές επαληθεύσεις και όλα αυτά, ώστε να είναι ο σχολιασμός πιο άμεσος και εύκολος όπως στο skakistiko.com? ή αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο στο wordpress?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία! Ισοπαλία λοιπόν Μίσα και Γκάρυ. Να αποκαλύψω τη δική μου αιρετική ψήφο στον Αλιέχιν (είπαμε, γουστάρω ελαφρώς τους ψυχάκηδες και τους πολίτικαλ ινκορέκτ, βίτσια :-) ).
    Πολύ ωραία και η ιδέα για τους «παρά γουρουνότριχα τσαμπιόνια» (προβλέπω σφαγή μεταξύ Κορτσνόι, Κέρες, Ρουμπινστάιν )αλλά σταματώ εδώ για να μην επηρεάσω τους εκλογείς!
    Ας ψηφίζουμε τουλάχιστον στη ζεστή γωνιά σας εδώ, γιατί απ’τ’αλήθεια…ποιος ξέρει πότε θα ξαναψηφίσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι Γιώργο, την είχαμε κάνει ξανά την κουβέντα για τους πολίτικαλ ινκορέκτ τύπους στο σκακιστικό (για την ακρίβεια νομίζω στο παλιό σκακιστικό). Και 'γω μαζί σου, αλλά όχι για τον Αλιέχιν.
    Έτοιμο και το poll για τους "παρα γουρουνότριχα τσαμπιόνια". Κάπου μεταξύ των τριών αυτών που ανέφερες βλέπω και 'γω να κρίνεται η πρωτιά. Είμαι και σε δίλημμα, όσο αφορά τη δική μου ψήφο: Ρουμπινστάιν ή Κορτσνόι΄;

    Όσο για τις άλλες εκλογές, ε, είναι προφανές ότι ο λαός θα κληθεί να ασκήσει το "υπέρτατο δημοκρατικό του δικαίωμα", όταν το ίδιο το σύστημα θα είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο και θα το επιθυμεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Φίλιππος (και δεν είναι ο μόνος) δεν μπορεί να ποστάρει σχόλιο λόγω τεχνικού προβλήματος στο δικό μας blog, οπότε μου έστειλε το παρακάτω με mail, για να το δημοσιεύσω εκ μέρους του:

    "Αν θέλεις δημοσίευσε αυτό για μένα, αφού δεν μπορώ να ποστάρω με κανέναν browser.
    Απλώς να επισημάνω πως το δικό μου ιστολόγιο, απλώς είναι το πιο δημοφιλές, δεν είναι το καλύτερο. Και το λέω ρεαλιστικά, χωρίς πλαστή σεμνότητα.
    Για τα τεχνικά επικοινώνησα μαζί σου με μέιλ πριν από λίγο. Να σου επισημάνω πως με chrome ή με firefox δεν μπορώ να ποστάρω, αναγκαστικά γύρισα στον ΙΕ και πάλι τίποτα..."

    Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλη τη βοήθεια στο τεχνικό κομμάτι, αλλά και για την προβολή και τα καλά του λόγια μέσω του www.skakistiko.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που γίνεται μια προσπάθεια ανάτασης του σκακιού στα Ανώγεια. Θυμάμαι με νοσταλγία στα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν ο σύλλογος ήταν ακόμα ενεργός και μάλιστα είχαμε έρθει να παίξουμε σε εφηβικούς αγώνες με Πασπαράκηδες, Νταγιαντάδες και Σουλτάτους. Ίσως θα μπορούσαμε να οργανώσουμε κάποιο φιλικό αγώνα για τους μικρούς εν καιρώ που φυσικά σκόπιμο θα ήταν να συνοδευτεί από κάποια φυσιολατρική δραστηριότητα και ένα γερό τσιμπούσι! Άλλωστε τα Ανώγεια τα αγαπάμε πολύ και εμείς οι Χανιώτες!

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,

    Μιχάλης Χατζηδάκης,
    εκ μέρους του ΟΑΧ

    ΥΓ. Και φυσικά Τάλ δαγκωτό. Ο ίδιος ήταν δάσκαλος και το Games and Life of Michail Tal, γραμμένο με το λογοτεχνικό τέχνασμα του "φανταστικού διαλόγου" είναι ένα από τα αρτιότερα σκακιστικά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλη χαρά έδωσε σε όλο το ΣΟ Ανωγείων το μήνυμα αυτό του Μιχάλη Χατζηδάκη. Εμείς κι αν αγαπάμε τα Χανιά! Νομίζω πώς δεν χρειάζεται καν να το πούμε!
    Εννοείται ότι κρατάμε την πρόταση. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Σκάκι, φυσιολατρική δραστηριότητα και το γερό τσιμπούσι εννοείται. Ανωγειανοί και Χανιώτες θα σμίξουμε, είναι δυνατόν να μην ακολουθήσει γερό φαγοπότι;
    Αν θες Μιχάλη στείλε κάποιο mail να κρατάμε επαφή, καθώς και το λινκ κάποιας σελίδας αν υπάρχει να το περάσουμε στο blog.
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως ψηφοφόρος του Ταλ, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Μάγος είχε πάνω απ' όλα τεράστιο πνεύμα, ήθος και πάθος για το παιχνίδι. Όλα αυτά γοητεύουν τους θαυμαστές του εξ' ίσου με την αθλητική (και ενδεχομένως καλλιτεχνική) του επίδοση.
    Δυστυχώς, η άστατη υγεία και οι καταχρήσεις του μας τον στέρησαν πολύ νωρίς.

    "...after the moves 1e4 e6 2d4 d5, I captured on d5.
    I was terribly ashamed, and from that time I swore: to play for a draw, at any rate with White, is to some degree a crime against chess."
    (από το Life and Games, σχόλιο για μια παρτίδα εναντίον του Κορτσνόι)

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έγινε, θα το οργανώσουμε εν καιρώ. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου είναι lastjudgment1540@hotmail.com. Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Πέτρος:
    Το απόσπασμα που αναφέρεις από το εξαιρετικό Life and Games of M.Tal, δείχνει ακριβώς την σχέση του Ταλ με το παιχνίδι. Ο "μάγος" ήταν πραγματικά μοναδικός.

    @ Μιχάλης Χατζηδάκης
    Εντάξει Μιχάλη, θα το οργανώσουμε.
    Οι Πασπαράκηδες και οι Νταγιαντάδες είναι ακόμα εδώ. Ο Σουλτάτος λείπει, αλλά τώρα που ξαναμαζευόμαστε σιγά σιγά, μπορεί να ξαναμπεί κι αυτός "στο χορό".
    Να σαι πάντα καλά και θα κρατάμε επαφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή