Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ανοίγματα στους τελικούς παγκοσμίου πρωταθλήματος


QGD

Τα ανοίγματα ήταν πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο της σκακιστικής ιστορίας. Πιστεύω δε, ότι η εξέλιξη τους συμβάδιζε πάντα με τις γενικότερες εξελίξεις, αλλαγές και τομές στην ιστορία του παιχνιδιού. Πολλά από αυτά παραγκωνίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, άλλα άνθισαν και συνεχίζουν να ανθίζουν και κάποια ακόμα, βγήκαν κάποια στιγμή από τη ναφθαλίνη και «ζουν» μια δεύτερη ζωή.
Κατά την ρομαντική εποχή του παιχνιδιού, τα ανοιχτά ανοίγματα κυριαρχούν, με το  γκαμπί του βασιλιά να έχει την μερίδα του λέοντος.
Όσο επικρατούν οι θεωρίες του Στάινιτς και η «στρατηγική σχολή», το γκαμπί της βασίλισσας (σε όλες τις παραλαγές του, αποδεκτό, μη αποδεκτό, σλαβική) είναι η κύρια επιλογή των μεγάλων μετρ. Το μόνο από τα ανοιχτά ανοίγματα που «διασώζεται», είναι η ισπανική παρτίδα, αλλά το συγκεκριμένο άνοιγμα, είναι μόνο τύποις ανοιχτό.
Με την έλευση των «υπερμοντέρνων» και αργότερα της σοβιετικής σχολής, η δημιουργία ασυμμετρίας από νωρίς στο άνοιγμα κερδίζει έδαφος και έτσι δυναμικά στο προσκήνιο έρχονται τα ανοίγματα που την προωθούν, όπως η σικελική άμυνα, τα ινδικά συστήματα, πλευρικά ανοίγματα κτλ. Το γκαμπί της βασίλισσας όμως και η σλαβική άμυνα, καθώς και η ισπανική, δεν χάνουν καθόλου σε συχνότητα εμφάνισης, όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές.
Πριν από κάποιο καιρό, σκέφτηκα να «μετρήσω» με κάποιο τρόπο την συχνότητα εμφάνισης των διαφόρων ανοιγμάτων ανά εποχές. Επέλεξα να κάνω μια μικρή έρευνα στους τελικούς των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Να δω δηλαδή, τι επέλεξαν να παίξουν οι κορυφαίοι παίχτες κάθε εποχής, στην κορυφαία συνάντηση, στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Θεωρώ πως είναι ένα σχετικά αξιόπιστο δείγμα, για μια γενικότερη εκτίμηση, όσον αφορά στη δημοτικότητα των ανοιγμάτων.
Φυσικά σε έναν τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος, ένας σκακιστής μπορεί να αλλάξει πράγματα στο ρεπερτόριο του, για αιφνιδιασμό του αντιπάλου, παραδείγματος χάριν. Δεν παύει όμως να είναι ένα καλό δείγμα για το τι «παίζονταν» και τι «παίζεται» σήμερα, από την σκοπιά των ανοιγμάτων.
Ξεκίνησα από το πρώτο επίσημο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Την συνάντηση Στάινιτς – Τσούκερτορτ του 1886, φτάνοντας μέχρι τον τελικό της Σόφιας μεταξύ Ανάντ και Τοπάλοβ το 2010. Για την περίοδο του «διχασμού», επέλεξα να συμπεριλάβω στην καταμέτρηση και τους τελικούς της FIDE, καθώς και τα ματς έξω από αυτήν, που στην ουσία όμως ήταν τελικοί για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ας δούμε λίγο τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και ακολούθως την διασπορά των κύρια εμφανιζόμενων ανοιγμάτων, στο χρόνο.
Το δείγμα μας αποτελείται από 1115 παρτίδες και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  1. Γκαμπί της βασίλισσας μη αποδεκτό    188 παρτίδες  (16,86%)
  2. Ισπανική παρτίδα                            157               (14,08%)
  3. Σικελική άμυνα                               101               (9,06%)
  4. Σλαβική άμυνα                                 95               (8,52%)
  5. Νιμζοϊνδική άμυνα                            67               (6,01%)
  6. Γκρίνφελντ                                      64               (5,74%)
  7. Γαλλική άμυνα                                 56               (5,02%)
  8. Αγγλική παρτίδα                               56               (5,02%)
  9. Ινδική της βασίλισσας                        49               (4,39%)
  10. Κάρο Καν                                        41               (3,68%)
  11. Ινδική του βασιλιά                            39               (3,50%)
  12. Ιταλική παρτίδα/Γκαμπί Έβανς             32               (2,87%)
  13. Ρώσικη παρτίδα                                28               (2,51%)
  14. Καταλανική παρτίδα                          25               (2,24%)
  15. Γκαμπί της βασίλισσας αποδεκτό         24               (2,15%)
  16. Ολλανδική άμυνα                             16               (1,43%)
και ακολουθούν:
Πιόνι της βασίλισσας 13
Σκωτική παρτίδα        9
Άμυνα 4 ίππων          7
Μπενόνι                   6
Άμυνα Τσιγκόριν       6
Ρέτι                        5
Άμυνα Αλιέχιν και άμυνα 2 ίππων από 4
Πίτρς και Βιεννέζικη από 3
Γκαμπί του βασιλιά, παλαιό Μπενόνι, Πολωνική, Μοντέρνα άμυνα και επίθεση Τρομπόφσκι από 2
Πιόνι του βασιλιά, Μπογκοϊνδική, Άνοιγμα Λονδίνου, Παλαιοϊνδική, Επίθεση Τόρε, Άμυνα Φιλιντόρ και Σκανδιναβική Παρτίδα από 1.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το 1.δ4 κυριαρχεί στις επιλογές των παιχτών στους τελικούς.
Ένα άλλο, ότι ο "βασιλιάς των ανοιγμάτων" φαίνεται να είναι το  μη αποδεκτό γκαμπί της βασίλισσας. (Αν τώρα κάποιος συνυπολογίσει και το αποδεκτό γκαμπί της ντάμας καθώς και την Σλαβική, ως μέρος του ίδιο κατά βάση συστήματος, θα μετρήσει 307 παρτίδες συνολικά!)
Ruy Lopez
Σημαντικό είναι ότι το μη αποδεκτό γκαμπί της βασίλισσας φαίνεται να είναι το ίδιο αποδεκτό σε όλες τις περιόδους. Το μοναδικό χρονικό διάστημα που το συγκεκριμένο άνοιγμα περνάει "κρίση" είναι από το 1951 ως το 1961, όπου εμφανίζεται μονάχα μία φορά (στον τελικό του 1960 Μποτβίνικ - Ταλ). Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το διάστημα το QGD είναι ουσιαστικά πάντα παρόν, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο. Κορυφαία στιγμή ο τελικός του 1927, όπου Καπαμπλάνκα και Αλιέχιν "συζήτησαν" διεξοδικά πάνω στο συγκεκριμένο άνοιγμα, στις 32 από τις 34 παρτίδες του ματς! (για την ιστορία, οι άλλες 2 ήταν μια Γαλλική και μια Αγγλική).
Νομίζω αναμενόμενη είναι και η δεύτερη θέση της Ισπανικής. Ένα άνοιγμα, το οποίο έχει μια σταθερότητα στις εμφανίσεις του επίσης, ανεξαρτήτως εποχών. Μονάχα από το 2006 και μετά δεν έχει εμφανιστεί καμία φορά, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ίδιο το άνοιγμα, αλλά με την κυριαρχία του 1.δ4 στους τελικούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Sicilian Defense
Την Σικελική συναντάμε στην 3η θέση, πράγμα μάλλον αναμενόμενο επίσης. Εδώ όμως, αν κοιτάξουμε τις εμφανίσεις της ανά τα χρόνια, θα δούμε ότι τα πρώτα χρόνια το άνοιγμα δεν εμφανίζεται καθόλου ή εμφανίζεται σπάνια.
Από το 1886 ως το 1948 εμφανίζεται μονάχα 3 φορές! Η "άνοιξη" για την Σικελική έρχεται μόνο με την επικράτηση της Σοβιετικής σχολής και την έμφαση που αυτή δίνει στην ασυμμετρία. 
Πάρα πολλές είναι οι εμφανίσεις της Σικελικής και το διάστημα 1995-2005, ενώ τα τελευταία χρόνια πέφτει και αυτή θύμα του 1.δ4, με μονάχα 4 εμφανίσεις.
Όσον αφορά τα Ινδικά συστήματα, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εμφανίζονται σχεδόν καθόλου μέχρι το 1927 (μονάχα μια εμφάνιση μέχρι τότε, μια ινδική της ντάμας). Μετά την επικράτηση των υπερμοντέρνων, τα ινδικά συστήματα έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που εξακολουθεί και στην περίοδο της Σοβιετικής σχολής, αλλά και μετέπειτα. Πάντως μου κάνει εντύπωση που η ινδική της βασίλισσας έχει περισσότερες εμφανίσεις από την ινδική του βασιλιά.
Catalan game
Ένα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ, είναι η δυναμική επανεμφάνιση της Καταλανικής (κυρίως εξ αιτίας του Κράμνικ) η οποία φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο ο Κράμνικ επανασύνδεσε τους υπερμοντέρνους με το σήμερα, μέσω αυτού του ανοίγματος.
Προφανώς μπορούν να βγουν πολλά ακόμη συμπεράσματα, αλλά θα σταματήσω εδώ, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για συζήτηση.



12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση ,μπράβο!
    Κουιζάκι:-) : Ποιο άνοιγμα (είναι και μοναδικό) έχει θετικό σκορ με τα μαύρα ενάντια στο ε4, σε ματς WCh.;
    Εύκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σαι καλά Γιώργη!
    Να πω την αλήθεια, την απάντηση δεν την έχω, στο κουίζ, αλλά μην την πεις ακόμα, να την ψάξουμε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείται ρε σύντεκνε! Για να μάσω κόσμο το έβαλα! :-) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν βλέπω να βρίσκει κανείς ποιο είναι το άνοιγμα που έχει θετικό σκορ εναντία στο 1.ε4 σε ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε "να το πάρει το ποτάμι;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τζούλια έχεις δίκιο! Ήρθε η ώρα να το πάρει το ποτάμι.
    Λοιπόν, το μοναδικό άνοιγμα με θετικό σκορ για τα μαύρα εναντίον του ε4, είναι η Άμυνα Αλιέχιν.
    Μικρό το δείγμα της βέβαια (4 παρτίδες) αλλά όχι αμελητέο.
    Οι παρτίδες είναι: Αλιέχιν –Όϋβε 29η παρτίδα του ματς 1935, Σπάσκυ-Φίσερ 13η και 19η παρτίδα του ματς 1972, και Πονομαριόφ-Ίβαντσουκ 6η παρτίδα 2002.
    Ισόπαλες, εκτός από την πρώτη Σπάσκυ-Φίσερ που κέρδισε (εντυπωσιακά)ο μαύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  6. Ώστε η άμυνα Αλιέχιν, Γιώργο! Καλά λοιπόν το έλεγε ο Ταρτακόβερ: "Αν ένα άνοιγμα θεωρείται υποδεέστερο, παίξε το άφοβα!".
    Με έβαλες σε σκέψεις τώρα, εμένα τον "ορκισμένο Σικελό". Μήπως πρέπει να αφήσω τα γ5 και να αρχίσω τους ίππους ζ6;

    Για την ιστορία, η νικηφόρα παρτίδα του Φίσερ εναντίον του Σπάσκι με την άμυνα Αλιέχιν, είναι η παρακάτω:

    http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1128889

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα!
    Φίλε Τάλοφ (παρεμπιπτόντως, Τάλοφ και Ρότεν είναι δύο αβατάρια του ιδίου φυσικού προσώπου(σικ!) ή είστε δύο κοπέλια;:-)) η Αλιέχιν είναι πολύ ενδιαφέρον άνοιγμα με βαθιές στρατηγικές ιδέες (και η πλάκα είναι ότι αντίθετα απ’ό,τι νομίζει ο πολύς κόσμος, δεν έχει πολλή θεωρία. Βασικά, αν κατανοήσει κάποιος τις (υπερμοντέρνες) στρατηγικές ιδέες της, είναι άνοιγμα for life που λένε.
    Εντάξει, τα γούστα είναι πάντα υποκειμενικά κι όπως ωραία παρατηρείς (μέσω Τάρτα) δεν υπάρχουν «κατώτερα» ανοίγματα, ειδικά στο ερασιτεχνικό επίπεδο.
    Το δε αξιοσημείωτο, είναι ότι ασφαλώς δεν πρωτοπαίχθηκε από τον Αλιέχιν ,απλά έτυχε να τη χρησιμοποιήσει με μικρή συχνότητα σε κάποιες παρτίδες (όχι τις κρίσιμες πάντως) την εποχή της παντοδυναμίας του (ή λίγο νωρίτερα). «Μας αντιμετωπίζει όλους σα μαζέτες» που είχε πει και ο Νίμτσοβιτς.
    Μιας κι έχω καταλάβει ότι σας αρέσουν(όπως και σε μένα) οι ιστορίες, να σας πω δυο ωραίες.
    Η πρώτη αφορά τον φανατικότερο Αλιεχινίστα, που ήταν ο ,μακαρίτης από καιρό, Βλαντίμιρ Μπαγκίροφ ,σοβιετικός Γκρ.Μετρ που ισχυριζόταν (στα σοβαρά!) ότι ο ίδιος ο Αλιέχιν είχε εμφανιστεί στον ύπνο του και του ανέθεσε την υπεράσπιση του ανοίγματός του!
    Η δεύτερη, αφορά τον μεγάλο (που είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά) Τόνυ Μάιλς, που πρωτοχρησιμοποίησε την άμυνα σε κάποιο Καπαμπλάνκα Μεμόριαλ, που το κέρδισε κιόλας τελικά.
    Όταν ρωτήθηκε πώς και χρησιμοποίησε την Αλιέχιν, απάντησε με το γνωστό του ιδιότυπο βρετανικό χιούμορ. «Ω! τίποτε ιδιαίτερο, απλά σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να κερδίσω το τουρνουά του Καπαμπλάνκα με την άμυνα Αλιέχιν!»
    Α, και ένα τελευταίο αξιοπερίεργο. Ο Φίσερ άρχισε την σύντομη (αλλά παραγωγική όπως αποδείχτηκε ακόμη και στο ματς του 72) σχέση του με την άμυνα, κατά λάθος!
    Έπαιζε σ’ εκείνο το περίφημο τουρνουά εξ αποστάσεως (με τέλεξ) λόγω πολιτικού μποϊκοτάζ των αμερικανών στη Κούβα . Απάντησε λοιπόν με το συνηθισμένο του 1...Ιζ6 στο 1.δ4 του ρουμάνου Τσιοκαλτέα, για να του έρθει η σοκαριστική απάντηση 2. ε5! . Λάθος στην αναμετάδοση βέβαια, αλλά παραδόξως(για Φίσερ!) συνέχισε και έπαιξε την πρώτη του επίσημη Αλιέχιν. (Ισοπαλία νομίζω).
    Τα παραπάνω (όπως και το..κουίζ) περιέχονται στο εξαίρετο βιβλίο της σειράς Starting out για την Αλιέχιν, του Τζον Κοξ. Πάντως για μένα, το μεγαλύτερο σχολείο της Αλιέχιν είναι σίγουρα οι παρτίδες του Λεβ Άλμπουρτ (Lev Alburt) και του Μπαγκίροφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. rotten και Τalov είναι ...ένα κοπέλι φίλε Γιώργο. Καλά έκανες και το επισήμανες, διότι ως rotten ποστάρω στο σκακιστικό και καλό θα είναι να κάνω το ίδιο και εδώ να μην μπερδευόμαστε, απλά συχνά μπαίνω εδώ και ως "σκακιστικός όμιλος ανωγείων" για να κάνω διαχείριση του μπλογκ και ποστάρω μετά με όποιο λογαριασμό έχω συνδεθεί.
    Πολύ ωραίες οι ιστορίες σου, και ναι πράγματι και μένα μου αρέσουν πολύ αυτά τα μικρά επεισόδια από την ιστορία του σκακιού. Ειδικά για το πώς έπαιξε ο Φίσερ για πρώτη φορά Αλιέχιν, δεν το είχα ξανακούσει.
    Ωραίος και ο Μπαγκίροβ! Λέω να αρχίσω να προσέχω τι βλέπω στον ύπνο μου. Και καλά να έρθει ο Νάιντορφ να μου αναθέσει την υπεράσπιση της αγγλικής επίθεσης εναντίον της άμυνας που φέρει το όνομα του, πάει κι έρχεται, κάτι θα παλέψω. Για σκέψου όμως να έρθει ο Κάρο ή ο Καν! Την βάψαμε! Και εγώ και η Κάρο - Καν.
    Παρεμπιπτόντως, ο Μπαγκίροβ ήταν ο συμπρωταγωνιστής του Γκούφελντ στην θρυλική "Τζοκόντα" του τελευταίου. Μια πανέμορφη πράγματι Ινδική του βασιλιά. Μάλλον κανείς Ινδός μονάρχης δεν είχε επισκεφθεί τον ύπνο του Μπαγκίροβ την προηγούμενη.
    Εκπληκτική και η ατάκα του Τόνυ Μάιλς.
    Γιώργο σε ευχαριστώ για τα σχόλια. Ειδικά σχόλια σαν αυτό δίνουν άλλο χρώμα στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ! Σου δημιούργησα μεταφυσικές ανησυχίες ε;
      Αν δεις πάντως ουραγκοτάγκο στον ύπνο σου… ξέρεις ποιος θα τον έχει στείλει! :-)

      Αν θες τη γνώμη μου πάντως, άσε το πιονάκι β στη θέση του. Θολά νερά!
      Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά τα εύσημα ανήκουν σ’ εσένα για το ωραίο μπλογκ και τις εξαιρετικές αναρτήσεις! Αυτές παράγουν τα σχόλια.
      Πάω τώρα να διαβάσω το καινούργιο για τον Κασπάροφ που ανέβασες, και τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
  9. Αν ο Τάρτα στείλει ουραγκοτάγκο θα τους κλείσω στο κλουβί και τους δύο.
    Εννοείται ότι το β θα μείνει στην θέση του. «Βιδωμένο» το έχω στη σκακιέρα.
    «Δράκος» να μην εμφανιστεί που είχε πει μια φορά κι ο Παπαϊωάννου, όταν με τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής ανέλυαν κάποια «σκαντζοχοίρειο» θέση στο ξενοδοχείο και λίγο αργότερα, βγαίνοντας για βόλτα στο πάρκο, εμφανίστηκε μπροστά τους ένας σκαντζόχοιρος. Γυρνάει ο Γιάννης και λέει στους άλλους: «Τυχεροί ήμασταν. Για σκεφτείτε να μελετούσαμε δράκο!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή